ANASAYFA > BASINDAN > BURSA’DA KİRLETİCİ SANAYİ İSTEMİYORUZ, FABRİKALAR DA ESKİŞEHİR’E YÖNELİYORLAR

BURSA’DA KİRLETİCİ SANAYİ İSTEMİYORUZ, FABRİKALAR DA ESKİŞEHİR’E YÖNELİYORLAR

Hürriyet Eskişehir 20.11.2011 Bursa’da kirletici sanayi istemiyoruz fabrikalar da Eskisehir’e yöneliyorlar , Bursa  Büyükşehir Belediye  Başkanı Recep Altepe, 4 üniversiteden 60 akademisyen, 300 kurum kuruluş ve 800′e yakm katılımcı ile hazırlanan İl Çevre Düzeni Planı ile kent kimliğinin yeniden şekilleneceğini bildirdi. Bursa’da yeni sanayi alanları oluşturmadıklarını ve Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dışında sanayi bölgelerinde yer kalmadığını vurgulayan Altepe, şunları kaydetti: “Zaten biz bunu yapsak bile kaynaklarımız yetmez. En basitinden bir boyahane küçük ölçekli bir ilçe kadar su tüketiyor ve suyu tamamen kullanılamaz hale getiriyor. Mevcut OSB’lerde yeteri kadar boyahane var. Biz artık kirletici sanayiyi Bursa’da istemiyoruz. Bizim bu kararlı tutumumuz sayesinde Bursa’daki fabrikalar yeni bir yatırıma girdiklerinde Kütahya, Bilecik, Adapazarı ve Eskişehir’e yöneliyor. Bu bölgelerde büyük bir gelişim gözleniyor.”

Çarpık yapılaşmanın kurbanı

1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nın hazırlanma aşamasında Orta Doğu TeknikÜniversitesi (ODTÜ), istanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul ŞehirÜniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nden (UÜ) 60 akademisyen, 300 kurum,kuruluş ve 800′e yakm kişiyle ortak çalıştıklarını kaydeden Altepe, konunun Kent Konseyi bünyesinde de toplumun tüm katmanlarının tanıtımıyla tartışmaya açıldığını ve her öneriyi dikkate aldıklarını vurguladı. Recep Altepe, Bursa’nın geleceğine yönelik izlenecek yol haritasını belirleme konusunda çok titiz davrandıklarını ifade ederek, bu çalışmanın bugüne kadar yapılmaması nedeniyle Bursa’nm hızlı ve çarpık yapılaşmanın kurbanı olduğunu bildirdi. Bir boyahanenin küçük ölçekli bir ilçe kadar su tükettiğini ve suyu tamamen kullanılamaz hale getirdiğini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Artık kirletici sanayiyi Bursa’da istemiyoruz. Bizim bu kararlı tutumumuz sayesinde Bursa’daki fabrikalar yeni bir yatırıma girdiklerinde Kütahya, Bilecik, Adapazarı ve Eskişehir’e yöneliyor” dedi. Sanayi bölgeleri tek merkezde olmalı. Kentin kaderini belirleyecek bu tür çalışmaların tek merkezden yürütülmesi gerektiğini anlatan Altepe, “Bu ana planlar zamanında yapılmadığı için her ilçe belediyesi kendi planlarını yaptı. Buplanlar sonucunda da Çalı, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Görükle, Barakfakih,Minareliçavuş kendi sanayi bölgelerini oluşturdu. Herkes kendi beldesine sanayi bölgesi yaptı. Oysa bunların tek merkezden belirli bir disiplin altında yapılması gerekiyordu” dedi.