BURSA’NIN 2030 PLANI AÇIKLANDI

Türkiye Gazetesi 22.03.2013 2030 yılı 1/100 bin ölçekli İl Çevre Düzeni Taslak Planı, düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Dobruca Sosyal Tesislerinde yapılan sunumda Proje Koordinatorü İTU Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlaması Bolumu Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu. yoğun emek harcanarak hazırlanan plan hakkında bilgiler verdi Türkoğlu, ortak vizyonumuzu doğal ve kültürel zenginliğini koruyan, sektörel çeşitliliğini yaşatan, insan, çevre ve bilgi odaklı geliştiren ve yöneten, rekabet gücüne sahip yenilikçi, kalitesi yüksek güvenli ve bölgesinde öncü Bursa olarak belirledik dedi. Bursa’nın akciğeri kabul edilen hava koridorunun çıkarıldığını ifade eden Türkoğlu, su kaynakları, orman alanları ve tarım alanların ile arkeolojik alanların ağırlıklı olarak korunmasını öngördüklerini kaydetti. Doğal ve kültürel zenginliği korunan, sektör çeşitliliğini sürdüren yenilikçi hayat kalitesi yüksek ve güvenli bir Bursa planlandı. Göç ve nüfus artışının yavaşlamasını öngören plana göre. 2030 yılında Bursa’nın nüfusu 3 milyon 400 bin kişi olacak. Bursa’nın yüz ölçümünün yüzde 481 orman, kalan yüzde 52′inin çok büyük bir bölümünün de sulanabilir tarım alanı olduğuna işaret eden Türkoğlu, şehirde yeni yerleşim alanları açmanın zor olduğuna işaret etti Mevcut yapıların iyileştirilmesi ve dağ yöresi gibi kırsal alanlarda bahçeli nizam ikametlerin geliştirilmesini tavsiye eden Türkoğlu. ulaşım master planına göre toplu ulaşımın iyileştirilerek tarihi şehir merkezine araç girişinin azaltılmasını tavsiye etti. Kentsel dönüşümün mutlaka üst ölçekli planlar doğrultusunda ele alınması gerektiğini dile getiren Türkoğlu Kentsel dönüşüme Yıldırım ve Osmangazi de başlamalı dedi. Bursa’nın 2030 yılındaki nüfusunun 3 milyon 389 bin 520 olarak öngörüldüğünü ifade eden Türkoğlu; sanayi ve tarım sektöründe istihdamın azalacağını, turizm ve hizmetler sektöründe ise istihdam artışı yaşanacağına dikkat çekti.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Bursa Büyükşehİr Belediye Başkanı Recep Altepe, sunum öncesi yaptığı konuşmada, bugüne kadar proje paydaşları ve toplumun farklı kesimlerinden 180 toplantı yapıldığını ve bu toplantılara 2 bin 780 kişinin katıldığını söyledi. Başkan Altepe “Şeffaf ve katılımlı bir plan hazırlandı. 20 uzman hoca ve 60 akademisyenin katkılarıyla yaptığımız bu planlamada toplumun bütün kesimlerine ulaştık. Büyükkşehir Belediyesi, valilik, ilgili kamu kurumları, meslek odaları, akademik odalar, işadamları, basın mensupları bu konuda katkı koyacak kim varsa hepsinin iştirak etmesi sağlandı. Türkiye ye örnek oldu” dedi. Planı kentin ortak çalışması olarak nitelendirilen Başkan Altepe, kentin geleceği açısından bu planlamaya herkesin uyması gerektiğinin altını çizdi. Bursa Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar’da 2014 yılından itibaren yeni büyükşehir kanunu ile tüm bütün coğrafi sınır planlama hakkına kavuşacaklarını hatırlatarak, bu plana göre daha küçük ölçekli planları geliştirmeye çalışacaklarını kaydetti