BURSA’NIN KİMLİĞİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Kent Gazetesi Eşref UZUNDERE 19.11.2011 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 4 üniversiteden 60 akademisyen, 300 kurum kuruluş ve 800′e yakın katılımcı ile hazırlanan 1/100 bin ölçekli “il çevre düzeni planı” ile kent kimliğinin yeniden şekilleneceğini bildirdi. Başkan Altepe, yerel bir televizyon programında yaptığı açıklamada; Bugüne kadar sanayi kimliği ile öne çıkan Bursa’da artık “kirletici sanayi” istemediklerini, kirletici sanayiyi Bilecik, Kütahya, Adapazarı gibi çevre illere yönlendirdiklerini söyledi. 1/100 bin ölçekli il çevre düzeni planının hazırlanma aşamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesinden 60 akademisyen. 300 kurum ve kuruluş ile 800′e yakın kişi ile ortak çalıştıklarını, anlatan Başkan Altepe,”1/100 bin ölçekli il çevre düzeni Planı”nın Bursa’nın geleceğine yön veren yol haritası olduğunu kaydetti. Şimdiye kadar böyle bir çalışmanın yapılmamasının Bursa da, hızlı ve çarpık yapılaşmaya neden olduğunu bildiren Başkan Altepe, Kentin kaderini belirleyecek bu tür çalışmaların tek merkezden yürütülmesi gerekliliğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Bu ana planlar zamanında yapılamadığı için her ilçe belediyesi kendi planlarını yaptı. Herkes kendi beldesine sanayi bölgesi yaptı. Bu planlar sonucunda da Çalı, Kayapa, Hasanağa, Akçalar, Görükle, Barakfakih, Minareliçavuş gibi sanayi bölgeleri oluştu. Oysa bunların tek merkezden belirli bir disiplin altında yapılması gerekiyordu.” İstanbul için hazırlanan “İl Çevre Düzeni Planı” da; İstanbul’daki sanayi tesislerinin Bursa’ya kaydırılacağı yönündeki iddialar konusunda; böyle durumun söz konusu olmadığını söyleyen Başkan Altepe,”Bursa’da yeni sanayi alanları oluşturmuyoruz. Mustafakemalpaşa OSB dışında sanayi bölgelerinde yer kalmadı. Mevcut Organize Sanayi Bölgelerimiz de yeteri kadar boyahane var. Biz artık kirletici sanayiyi Bursa’da istemiyoruz.Kararlı tutumumuz sayesindedir ki, Bursa’daki fabrikalar yeni bir yatırıma girdiklerinde Kütahya, Bilecik, Adapazarı ve Eskişehir’e yöneliyor” diye konuştu.”İstanbulluları Bursa’ya tatil için bekliyoruz”diyen Başkan Altepe,yeni yapılacak otoyol ve deniz ulaşımı ile Bursa’nın İstanbul’a daha da yakınlaştığını belirtti. “Bursa, İstanbulluların yoğun stres ve trafikten kaçıp, nefes alacakları, gezip dinlenecekleri yer olacak. Sanayi yatırımı için kimseyi Bursa’ya kabul edemeyiz” diyen Başkan Altepe, Bursa’nın gelecek vizyonunu; tarihi ve doğal kaynaklarını değerlendirmek suretiyle “çok yönlü turizm” olarak belirlediklerini ve çalışmalarının  bu yönde yapıldığını kaydetti.